Duurzaamheid bij het Duikhuis, it’s in our DNA!
Tegenwoordig is het begrip duurzaamheid niet meer weg te denken uit onze maatschappij. En gelukkig maar! Bij het Duikhuis sijpelt alles door in ons DNA en vinden we het belangrijk om ons in te zetten voor schonere oceanen en het behoud van het onderwaterleven.
Hoe we dat doen? Lees vooral verder!
het Duikhuis en Blue Oceans
het Duikhuis is een Blue Oceans Duikcentrum. De SSI Blue Oceans-beweging ondersteunt het behoud en het duurzame gebruik van aquatische milieus, waaronder oceanen, zeeën, kusten en waterwegen en hun prachtige diversiteit aan planten- en diersoorten.
Als Blue Oceans Duikcentrum hebben we een overeenkomst getekend waarmee we bevestigen ons aan de volgende 10 regels te houden:
- Wij beschermen de omgeving.
- Wij gebruiken energie verantwoordelijk en minimaliseren ons afval.
- Wij vermijden acties die schadelijk zijn voor de oceaan en zijn bewoners.
- Wij verzamelen oceaanafval, verloren netten en puin.
- Wij volgen de filosofie en toeristische richtlijnen.
- Wij monitoren onze duikstekken.
- Wij voorkomen dat afval in het water komt.
- Wij voeren of pesten geen onderwaterleven en raken deze ook niet aan.
- Wij nemen deel aan en organiseren cleanups.
- Wij onderwijzen en motiveren anderen.
het Duikhuis en onze staff
Zonder onze enthousiaste en bevlogen staff geen Duikhuis en al onze teamleden staan achter deze 10 Blue Oceans filosofieregels. Echter, we maken ook die extra vinslag.
Het team van het Duikhuis:
- Gebruikt geen wegwerpplastic bij onze activiteiten, zoals duikdagen en duikreizen.
- Gebruikt koraalvriendelijke zonnebrand en milieuvriendelijke doucheproducten. Meer weten over milieuvriendelijke zonnebrand? Duik er hier in!
- Heeft per persoon een clean-up duiktas en herbruikbare drinkfles.
- Organiseert en neemt deel aan clean-ups en clean-up duiken.
- Maakt zich hard voor onder andere zeegrasherstel, nieuwe huisjes voor heremietkreeftjes en bodemmonitoring in Zeeland. Een van de organisaties met wie we samenwerken is Stichting Anemoon.
- Geeft specialty cursussen zoals Perfect Buoancy en Photo & Video om er voor te zorgen dat duikers een beter drijfvermogen ontwikkelen en beter zorgen voor het koraal.
- Geeft via SSI ook Ecologiecursussen om cursisten meer kennis te bieden over de oceaan en de probleem die er zijn. Coral Identification, Sea Turtle, Manta Ray Idenfitication, Shark en Fish Identification, om er een aantal te noemen. De cursussen volg je via e-learning en vereisen geen praktijkles.
het Duikhuis en duurzame duikmaterialen
We proberen zo duurzaam mogelijk met onze duikmaterialen om te gaan. Hoe beter we deze verzorgen, hoe langer de materialen meegaan. Dat betekent dat we onze materialen tijdig laten onderhouden. Bij een defect item, worden bruikbare onderdelen hergebruikt. Alle onbruikbare wetsuits krijgen een tweede leven in een recycleprogramma.
Hoe we met materiaal omgaan in onze cursussen of duikdagen vinden we daarom ook erg belangrijk. Hoe je daar het beste mee om kunt gaan hebben we beschreven in een aantal video’s.
het Duikhuis en onze duikers en cursisten
Elke cursist van het Duikhuis kan in haar of zijn SSI account de cursus Blue Oceans volgen, helemaal gratis. In de cursus leer je meer over de huidige situatie als het gaat om de problemen in de oceaan en het afval dat we produceren. De cursus gaat ook in op wat er juist wel goed gaat en hoe we het met zijn allen beter kunnen doen. Aanrader om in de stille avonduurtjes eens door te nemen.
Mindful en zwevend duiken
Alle duikcursussen bij het Duikhuis worden volgens ons Mindful principe gegeven: we zijn ons ervan bewust dat we te gast zijn in de onderwaterwereld en gedragen hier ons ook naar.
Voordat we het water in gaan, nemen we eerst een moment om tot rust te komen, waarna we onder water de oefeningen half – of liever helemaal – zwevend te doen en aan te leren. Drijfvermogen en het boven de bodem blijven vinden we een van de belangrijkste dingen als het gaat om het niet verstoren van onderwaterleven.
Capoolen
Vervoer van en naar de duiklocaties is niet alleen gezellig samen, maar ook beter voor het milleu. We stimuleren daarom het meerijden met elkaar. Je kunt altijd via ons vragen of je kunt mee rijden, dan zoeken we een plekje voor je.
het Duikhuis en digitalisering
Alle theorie die nodig is bij onze duikcursussen verstrekken we digitaal via de SSI app en website. Alleen onze junioren ontvangen een fysiek logboek dat bij hun cursus hoort. De formulieren die nodig zijn voor duiken zoals de medische verklaring en verantwoordelijke duikercode kunnen on-line worden ondertekend in de SSI app en website. Mocht dat niet lukken dan motiveren we deze digitaal te ondertekenen en per e-mail toe te sturen. We verstrekken geen papieren formulieren meer voor onze cursussen. De voortgangsformulieren (trainingrecords) hergebruiken we of ondertekenen we met de cursist ook digitaal. Want, we hebben bomen lief en willen dat alle inktvissen onverstoord verder kunnen leven!
Hoe zorg jij eigenlijk al voor onze oceanen?
Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw feedback, input en ideeën wanneer het aankomt op de gezondheid van de natuur en die van de onderwaterwereld in het bijzonder!
Zien we je snel weer, onder water?
* Uitstoot raportage 2023 – Binnenkort publiceren we onze uitstoot rapportage van 2023.