Bij het Duikhuis promoten we het gebruik van oceaanvriendelijke zonnebrand. Maar wat is nou oceaan vriendelijke zonnebrand en waar moet je opletten? In dit blog artikel proberen we uit te leggen wat belangrijk is. Heb je vragen of opmerkingen over wat we beschrijven, dan horen we dat ook graag!
Zonnebrand en het koraal
Zonnebrand is belangrijk in het beschermen van onze huid, maar kan ook schadelijk zijn voor het onderwaterleven. In dit artikel gaan we proberen uit te leggen wat er schadelijk is en hoe je jouw volgende flesje zonnebrand het beste kunt kiezen.
Bij het Duikhuis houden we het onderzoek van de consumentenbond aan van welke zonnebrand schadelijk is [1].
Filters in zonnebrand
Er zijn voor het onderwaterleven een aantal stoffen die schadelijk kunnen zijn. Dat zijn de filters die zonlicht tegen houden. Er zijn verschillende soorten filters, maar de chemische filters zijn het meest schadelijk gevonden.
Dat gaat om de volgende stoffen:
- Octylcrylene
- Octinoxate
- Oxybenzone (benzophenone-3)
Waarvan Oxybenzone (benzophenone-3) niet alleen het koraal kan doden, maar ook het DNA aantasten van volwassen koraal. Het nieuwe koraal kan zich daardoor ook niet goed ontwikkelen. [2]
In Thailand, Palau en Hawaii zijn zonnebrand met deze stoffen al verboden. Er staan boetes op het gebruik van deze zonnebrand en het kopen van zonnebrand met de stoffen is niet meer mogelijk in deze landen.
Microplastics
- Dimethicone
- Triacontanyl pvp (mogelijk)
- Acrylates crosspolymer
- Acrylates copolymer
- VP/Hexadecene copolymer
- Acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer (mogelijk)
- Carbomer
- Styrene copolymer
Je kunt met de app ‘Beat The Microbead‘ van de Ocean Clean Up foundation kun je een barcode scannen en kijken of het product mogelijk microplastics bevat. Gratis te downloaden voor op je smartphone.
Keurmerken voor zonnebrand en koraal
Een ‘reef safe’-zonnebrand bevat deze ingrediënten niet. Het mag ook geen nanodeeltjes bevatten van bijvoorbeeld zinkoxide en titanium dioxide. Er zijn steeds meer zonnebrandmiddelen die aangeven op de verpakking dat ze ‘ocean friendly’,’ocean respects of ‘reef safe’ zijn. Of dat ze voldoen aan de Hawaiian Reef Bill of getest zijn ‘in marine life conditions’. In onze test blijken deze producten echter niet allemaal een goede score te halen voor de gebruikte uv-filters.
Bekijk de duurzamere keuzes van zonnebrand van de consumentenbond.
[1] https://www.consumentenbond.nl/zonnebrand/duurzame-zonnebrand-en-het-milieu